Hozzávalók:
- A tésztához:
- 30 dkg fehér búzaliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)búzaliszt
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 3-4 evőkanál cukor
- 2 dl aludttej
- langyos tej - amennyit még a tészta felvesz
- 3 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- egy csipet só
- A töltelékhez:
- 1 tasak csokoládés puding
- 2 ek. keserű (cukrozatlan) kakaópor
- 4 ek cukor
- 10 dkg olvasztott (nem forró) vaj vagy margarin
- kb. 1 l tej
- tej vagy tejszín a megkenéshez
Elkészítés:
A tészta:
Készíts kelt tésztát a szokott módon a fenti összetevőkkel (ha nincs aludttejed tejföllel is készítheted). Ha a tészta megkelt, vedd két részre, az egyiket nyújtsd kb. 1 centi vastagra, és jöhet a töltelék!
A töltelék:
Ez a megadott tésztamennyiség feléhez elég, tehát, ha az egészet kakaósra szeretnénk, akkor mindenből kétszer ennyire lesz szükségünk, de mivel a pudingban levő keményítő hamar megköt, jobb, ha nem egyszerre keverjük ki az egészet, hanem a két adaghoz külön-külön.
A pudingot a tejjel, a vajjal és a tejszínnel kikeverjük és óvatosan a kinyújtott tésztára kanalazzuk - vigyázva, hogy a széleken ne folyjon le. Ne aggódjunk, ha túl híg! Ez esetben ne öntsük rá egyszerre az egészet, hanem csak annyit, ami nem folyik le, várjunk egy kicsit, mert a massza meg fog dermedni valamennyire pár (5-10) perc alatt, s akkor óvatosan adagoljuk rá a többit is!
Amikor ez megvan, szitáljuk rá a keserű kakaót egyenletesen, majd várjunk úgy negyed órát, hogy tovább dermedjen a töltelék.
Akkor hajtsuk be a széleket és tekerjük fel! Ha közben túl folyósnak éreznénk még mindig, akkor megint csak várjunk egy kicsit, mielőtt felszeletelnénk!
Szeleteljünk 2 centis korongokat belőle! Helyezzük őket sütőpapírra úgy, hogy kis távolságot hagyunk köztük! Ha közben-közben kifolyik egy kevéske, ahogy vágjuk, azt egy késsel kenjük rá nyugodtan a csiga tetejére!
180 fokos sütőben sütjük 15-20 percig. Amikor készen vannak, megkenjük őket tejjel vagy tejszínnel, és még néhány pedig a meleg, de kikapcsolt sütőben hagyjuk.
Készíts kelt tésztát a szokott módon a fenti összetevőkkel (ha nincs aludttejed tejföllel is készítheted). Ha a tészta megkelt, vedd két részre, az egyiket nyújtsd kb. 1 centi vastagra, és jöhet a töltelék!
A töltelék:
Ez a megadott tésztamennyiség feléhez elég, tehát, ha az egészet kakaósra szeretnénk, akkor mindenből kétszer ennyire lesz szükségünk, de mivel a pudingban levő keményítő hamar megköt, jobb, ha nem egyszerre keverjük ki az egészet, hanem a két adaghoz külön-külön.
A pudingot a tejjel, a vajjal és a tejszínnel kikeverjük és óvatosan a kinyújtott tésztára kanalazzuk - vigyázva, hogy a széleken ne folyjon le. Ne aggódjunk, ha túl híg! Ez esetben ne öntsük rá egyszerre az egészet, hanem csak annyit, ami nem folyik le, várjunk egy kicsit, mert a massza meg fog dermedni valamennyire pár (5-10) perc alatt, s akkor óvatosan adagoljuk rá a többit is!
Amikor ez megvan, szitáljuk rá a keserű kakaót egyenletesen, majd várjunk úgy negyed órát, hogy tovább dermedjen a töltelék.
Akkor hajtsuk be a széleket és tekerjük fel! Ha közben túl folyósnak éreznénk még mindig, akkor megint csak várjunk egy kicsit, mielőtt felszeletelnénk!
Szeleteljünk 2 centis korongokat belőle! Helyezzük őket sütőpapírra úgy, hogy kis távolságot hagyunk köztük! Ha közben-közben kifolyik egy kevéske, ahogy vágjuk, azt egy késsel kenjük rá nyugodtan a csiga tetejére!
180 fokos sütőben sütjük 15-20 percig. Amikor készen vannak, megkenjük őket tejjel vagy tejszínnel, és még néhány pedig a meleg, de kikapcsolt sütőben hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése